Se spune că Ceahlăul este muntele sfânt al Moldovei și ar trebui să fie un reper pentru noi toți, dar cum nu are autostradă în apropiere, rămâne necunoscut multor români. Localnicii încearcă să ne convingă să îi descoperim frumusețea și au construit pe vârful Toaca scările care urcă spre cer.
Mica stațiune este plină de viață, iar pe lacul care străjuiește muntele, câțiva români întorși din vestul Europei au deschis mici afaceri. Aflat în județul Neamț, Ceahlăul este muntele emblematic al Moldovei. Mare parte din teritoriul său este parc național, unul din cele 14 câte sunt în România. Tocmai natura nealterată din acest loc atrage anual peste 80.000 de oameni. Vârful Toaca are 1.904 metri și este al doilea ca înălțime din întreg masivul.
Interesante sunt și denumirile locurilor: Duruitoarea, Dochia, Panaghia, Toaca, multe desprinse din legende. Pe traseu sunt drumeți cu rucsaci grei, obișnuiți cu muntele. Vârful Toaca a devenit popular în ultimii cinci ani de când au fost instalate aici trepte metalice care ușurează accesul – pentru turiștii dispuși să urce cele 519 trepte. De aici până acolo se merge pe potecă bătătorită. Scările se urcă în circa 15 minute, deși echivalează un zgârie-nori cu peste 30 de etaje. De când sunt scările, turiștii nu mai întreabă de traseele din masiv. Întreabă unde sunt scările și cum pot ajunge la ele pentru că văd fotografii pe internet. Deși sunt o structură artificială în mijlocul naturii, au totuși un rol important: protejează flora de pe Toaca.
De când au fost instalate treptele, sângele voinicului și florile de colț nu mai sunt călcate în picioare sau culese de drumeții needucați. Pe vârf e doar o stație meteo. Nu veți găsi nimic de cumpărat, deci e bine să aveți apă suficientă. Taxa de vizitare a Parcului Național Ceahlău este 10 lei, iar biletul este valabil 7 zile consecutive. La pornirea pe trasee găsiți pungi pe care să le luați cu voi. Chiar sunteți încurajați să faceți asta și să adunați gunoaiele care vă apar pe traseu.